Wat is gezonde voeding?

Gezond eten is de basis voor een gezond leven. Het bevordert uw prestaties welzijn en geeft uw lichaam wat het nodig heeft. Bovendien kunnen met de juiste voeding veel ziekten worden voorkomen. De volgende tips zullen helpen om uw eetpatroon gezonder te maken en hebben dus een grote invloed op uw fysieke gezondheid en prestaties.

  • Tip 1: Wissel af in voedingsmiddelen 

Geen enkel voedingsmiddel bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen. Gezond eten betekent daarom vooral gevarieerd eten om uw lichaam optimaal te kunnen verzorgen. Een combinatie van energiezuinige en voedzame voeding, zoals groenten en volkorenproducten, is ideaal.

  • Tip 2: Graanproducten en aardappelen bevatten veel voedingsstoffen

Graanproducten en aardappelen bevatten veel vitamines, complexe koolhydraten en mineralen. De keuze van graanproducten moet gebaseerd zijn op volkoren graanproducten, omdat deze het hoogste gehalte aan gezonde ingrediënten bevatten. Rogge en spelt zijn erg geschikt.

Graanproducten bevatten veel vezels, waarvan minstens 30 gram per dag moet worden geconsumeerd. Ze bevorderen uw spijsvertering, zorgen voor een betere verzadiging en voorkomen ziektes zoals diabetes.

  • Tip 3: Vijf porties groente en fruit per dag

Gezonde voeding bestaat uit minstens 3 porties groenten en 2 porties fruit per dag. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en secundaire plantaardige stoffen. Ze moeten vers gegeten worden of slechts voor een zeer korte tijd gekookt worden. Groenten en fruit zijn de ideale aanvulling als bijgerecht bij de hoofdmaaltijden. Ze kunnen ook goed geïntegreerd worden in uw dieet als snack.

  • Tip 4: Kies de juiste vetten

Vetten leveren veel energie en stimuleren overgewicht en hart- en vaatziekten. Het is daarom erg belangrijk om de juiste vetten te gebruiken. Plantaardige vetten en oliën hebben de voorkeur. Ze leveren meervoudig onverzadigde vetzuren en omega-3-vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Transvetten daarentegen moeten worden vermeden. Vanwege hun speciale chemische samenstelling hebben transvetten een negatieve invloed op de vetwaarden in het bloed en worden ze beschouwd als één van de oorzaken van hartaandoeningen. Ze zijn vooral te vinden in gefrituurde producten en veel kant-en-klaarmaaltijden. Pas ook op voor verborgen vetten: snoep, gebak en kant-en-klare producten bevatten vaak meer vet dan u denkt. Vetrijke voedingsmiddelen die een gezonde voeding ondersteunen zijn onder andere avocado’s, noten en vis.

Als u de hoeveelheid gezonde vetten niet via uw voeding binnenkrijgt, raden wij u onze omega 3-capsules aan. Deze zijn ideaal voor sport en dagelijks gebruik.

  • Tip 5: Voldoende water drinken

Voldoende hydratatie is essentieel voor uw gezondheid en een gezond eetpatroon. U moet minimaal 1,5 tot 2 liter per dagdrinken. Voor mensen die actief sporten is de benodigde hoeveelheid vocht minimaal 3 liter. Water en andere caloriearme, ongezoete dranken met weinig calorieën zijn het beste. Suikerhoudende frisdranken en alcohol moeten binnen een gezond eetpatroon zoveel mogelijk vermeden worden.

 

  • Tip 6: Neem de tijd en geniet

Gezonde voeding vraagt ook om een gezond eetritme. Als u vaak tussen de maaltijden door of gehaast eet, eet u meestal veel meer. Pas na enkele minuten voelt u zich verzadigt. Daarom is het beter om wat meer tijd te nemen voor uw maaltijd, goed te kauwen en te genieten.