Een gezond gewicht behouden of krijgen: wat kunt u zelf doen?

Er is een heel scala van factoren die uw lichaamsvet en dus uw gewicht beïnvloeden. Bij de een zal de ene factor, zoals dikmakende medicijnen, een grotere rol spelen en bij de ander bijvoorbeeld een verstoring van het biologische ritme door het draaien van nachtdiensten. Wat echter voor vrijwel iedereen geldt is dat gezond eten en voldoende bewegen de belangrijkste voorwaarden zijn voor een gezond lichaam en een gezond gewicht. Dat zal geen verrassing zijn.

 

  1. Gezonde voeding

Qua voeding moet u het niet ingewikkelder maken dan nodig is. Als u uw dagelijkse goede porties van liefst verse groenten en fruit eet, volkorenproducten, witte vleessoorten zoals kip, één keer per week vette vis, zuivelproducten zonder extra suiker, een handje ongezouten en liefst ongebrande noten per dag en daarnaast water, koffie- en theedrinkt, dan bent u al heel goed bezig.

En natuurlijk hoort daar op zijn tijd een stukje appelgebak bij om een verjaardag of het leven te vieren. Van die ene taartpunt is nog nooit iemand te dik geworden! U moet dus vooral niet te krampachtig doen over eten, maar wel bewust – en langzamerhand hopelijk steeds onbewuster – de gezonde producten kiezen vanuit de ‘automatische’ stand.

 

  1. Verbranding bevorderen door spiermassa

Ook bewegen is natuurlijk altijd goed. U maakt meer spiermassa aan en uw verbranding neemt toe. Misschien vindt u sporten geen leuke bezigheid en zit u weleens met klotsende oksels op een hometrainer naar een display te turen dat u na vijftien of dertig minuten vertelt dat u nog maar één bruine boterham aan calorieën hebt weggefietst. Besef dan: die calorieën op het schermpje zijn niet het belangrijkste! Met beweging, en met name ook met krachttraining, maakt u spiermassa aan en het is goed u te realiseren dat er niet alleen ter plekke door te bewegen calorieën worden verbrand, maar mede door uw toegenomen spiermassa zal er de hele dag en nacht door, 24/7, meer verbrand worden. Ook in rust! Dus zelfs als u slaapt verbrand u meer calorieën, gratis en voor niets!

 

  1. Bewegingsadvies voor volwassenen

Qua beweging is het advies voor volwassenen: 2,5 uur verspreid over de week matig-intensief te bewegen. Denk aan stevig wandelen of fietsen. In het algemeen geldt: hoe meer en hoe intensiever, hoe beter! Probeer wel de beweging over de week te verspreiden en niet de hele week niets te doen en in het weekend volledig los te gaan met intensief sporten. De kans op blessures neemt dan namelijk flink toe en dan bent u nog verder van huis. Daarnaast wordt nog aanbevolen om minstens tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen te doen.

 

  1. Vermijd slaaptekort en langdurige stress

Zoals u inmiddels hebt kunnen lezen is het ook verstandig om slaaptekort en te veel langdurige stress (indien mogelijk) te vermijden om niet aan te komen. En als u medicijnen krijgt voorgeschreven met een mogelijke gewicht-verhogende werking, houdt dan uw gewicht goed in de gaten. En bespreek het vroegtijdig met uw arts als u merkt dat u zwaarder wordt. Obesitas voorkomen is beter dan genezen!